Tíz év az Európai Unióban

Felzárkózás vagy lecsúszás?

Ágh Attila, Vértes András, Fleck Zoltán

Közép-Európában – és különösen Magyarországon – évszázados a vágy az Európához való felzárkózásra, ami voltaképpen egy ezeréves és mégis aktuális történet, amit a társadalomtudományok a legutóbbi évtizedekben a fél-perifériáról a centrumba való átmenetként énekeltek meg a társadalmi élet valamennyi területén. Az Európai Unió ma napság már a legfontosabb meghatározó tényezõ az európai tagországok társadalmi-gazdasági és politikai rendszerének kialakulásában, mûködtetésében és továbbfejlesztésében, közvetve és közvetlenül egyaránt, ezért vált az Európaizálás szinte mágikus kifejezéssé Európa fejletlenebb felében.

Az ezeréves történet során Európa sokat változott, sõt maga az Európai Unió is rohamosan átalakul, így meg kell ismerkednünk mozgalmas-izgalmas, manapság is forrongó történetével. Az EU olyan, mint egy sebes sodrású folyam, maga alakítja a medrét és partvidékét. Az Unió egy mozgásban lévõ szervezet, amely az „egyre növekvõ integráció” fogalmával azonosítja magát.

Az EU mindenkori definíciója ezért egy jövõre irányuló definíció, az uniós mozgócélpont meghatározása. Az Unióba belépõ országok el kell fogadják az egyre növekvõ integráció elvét, azt, hogy nem egy „végleges”, hanem egy átalakuló szervezetbe lépnek be, vagyis eleve el kell fogadniuk az állandó változások sodrását.

Megosztás
1490 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Kossuth Kiadó