Orwellia

Drábik János

„Ha látni akarja a jövõt, akkor képzeljen el egy csizmát, amint az ember arcát tiporja – örökké.” – (Orwell)

E kötetnek a címe – Orwellia – a George Orwell világsikerû könyveiben megismert utópikus társadalomra és világbirodalomra utal. A XXI. század utópikusnak tûnõ állama, a pénzhatalom magánbirodalma – Orwellia – azonban nem utópia, hanem létezõ valóság. Ahogy a cukor eltûnik a pohár vízben, úgy létezik rejtõzködve ez a világbirodalom a látható államok nemzetközi rendszerében. A háttérhatalomnak ez a privatizált impériuma globális diktatúraként mûködik, s napjainkra a kibontakozó új világrend modern leviatánja lett.

Orwelliában a hatalom a pénz- és korporációs oligarchia kezében van. Az tartja kézben a „piacnak” nevezett szervezett pénzügyi hatalmat. A korábban a társadalom és a közérdek szolgálatában álló nemzetállamot saját szolgáltató intézményévé alakította át. Ez a nemzetek feletti oligarchia gondosan felügyel arra, hogy a hatalom gyakorlása globálisan – valamint az egyes államokon belül is – mindig a saját emberei kezében legyen. Ma már e csatlós államok szervezik azokat a zsoldos seregeket, amelyek szükség szerint a föld bármely részén bevethetõk. Ez a privatizált világbirodalom gondoskodik tisztségviselõi kiképzésérõl, akik a zsoldos hadseregek parancsnokaiként és kollaboráns helytartókként közremûködnek az önrendelkezésért és nemzeti érdekérvényesítésért küzdõ mozgalmak féken tartásában, Orwellia tartományainak a mûködtetésében.

A globális magánpénz-monopólium rendszerében mûködõ kamatautomatizmus aránytalan elõnyben részesíti a tulajdonos réteget: a pénz- és korporációs oligarchia tagjait. Ez a szûk érdekcsoport integrált elitet alkot, amelynek legfontosabb tagjai a nemzetközi beruházó bankárok, a szupergazdag bankárdinasztiák családi holdingokban és alapítványokban tartott kollektív magántulajdonukkal, tagjai továbbá a mamutkorporációkat mûködtetõ és aránytalanul megfizetett menedzserréteg, valamint a pénz- és korporációs oligarchiát kiszolgáló kormányzatok, pártok és politikusok.

A háttérben mûködõ globális elit hatalmának forrása az immáron világméretûvé növekedett és magántulajdonban lévõ pénz-monopólium birtoklása. Ennek segítségével tudta elérni, hogy a világ leggazdagabb országai is eladósodjanak, s függõ helyzetbe kerüljenek a nemzetközi pénzügyi közösséggel szemben. Ez a háttérben mûködõ, nemzetek feletti pénzügyi és korporációs arisztokrácia – létszáma mintegy tízezerre tehetõ – felmérhetetlen hatalmat gyakorol, mivel 300 trillió dollár értékû vagyont ellenõriz, gondosan álcázott, nagyrészt informálisan mûködtetett hálózatával.
Megosztás
1490 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

Gold Book Könyvkiadó