Az újkori olimpiák története 2. rész

1920-1936

Ivanics Tibor, Lévai György

Sorozatunk második része a két világháború között megrendezett olimpiai játékok történetét foglalja össze. Az elsõ világháború meghiúsította a Berlinbe tervezett olimpiát, végül az 1936-os rendezés jogával kárpótolták a várost. A kimaradt olimpia sorszámát azonban nem törölték, így az 1920-as játékok a hetediknek minõsültek. 1936-ig öt olimpiára került sor, ebbõl négyet Európa egy szûk területén rendeztek (sorrendben: Antwerpen, Párizs, Amszterdam, Berlin), egyet pedig az USA-ban (Los Angeles). A világpolitika ebben a korszakban kezdte döntõen rányomni bélyegét a játékok szervezésére: 1920-ban a háborúban vesztes országokat nem hívták meg, 1924-ben pedig Németországot és a Szovjetuniót, 1932-ben a nagy gazdasági válság határozta meg a részvételt, a korszak utolsó olimpiáját pedig a nácik rendezték. A sport azonban hatalmas mértékben fejlõdött (ez látható az eredmények változásán), és a sorozat elsõ részében olvasható kezdeti nehézségek ellenére az olimpiai mozgalom megerõsödött. Olimpiatörténetünk második része azt a kort mutatja be, melynek hõsei Nedo Nadi, Paavo Nurmi, Jim Thorpe, Johnny Weismüller, Jesse Owens, Posta Sándor, Bárány István, Komjádi Béla, Kabos Endre, Elek Ilona, Csík Ferenc, Halassy Olivér voltak. Ha akad olyan név, amelyet nem ismer, olvassa el e-könyvünket!

A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzõk kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhetõ. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idõ óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvû statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzõkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom elõzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés , Olümpiától a megvalósulásig) után a következõ nyári olimpia rövid szöveges ismertetõje összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedõbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érõ gyõzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melybõl megismerhetõk minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.
Megosztás
990 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Kossuth Kiadó