Az újkori olimpiák története 1. rész

1896-1912

Ivanics Tibor, Lévai György

A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzõk kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhetõ. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idõ óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvû statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzõkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat elsõ része az elsõ újkori olimpiától a „békeidõk” utolsó, 1912-es stockholmi olimpiájáig öt versenysorozat történetét mutatja be. A versenysorozat kifejezés igencsak helyénvaló, hiszen a világkiállítással egyidõben megrendezett 1900-as párizsi olimpia több mint öt hónapon át tartott, kiérdemelve a „minden idõk legszervezetlenebb olimpiája” címet. (Ez nem is csoda, hiszen Coubertint félreállították, és egy bürokratát neveztek ki a szervezõbizottság élére…)
Számtalan érdekességgel találkozik az olvasó az e-könyv „lapjain” a középkori olimpiáktól a hideg athéni tengeröbölben kivívott kettõs magyar gyõzelmen át a stockholmi kilencórás nehézsúlyú birkózódöntõig. Az éremesõhöz szokott sportrajongó meglepõdve szembesülhet azzal, hogy az elsõ két olimpián nem osztottak aranyérmet: a gyõztes ezüstöt, a második bronzot kapott. Kiderül az is: kevésen múlott, hogy nem Budapesten rendezték az elsõ újkori olimpiát! Az üzletet persze itt is az amerikaiak honosították meg: az 1904-es St. Louis-i Olimpiai Játékok rendezése és sporteredményei is az akkor még szabadjára engedett üzleti szellemet tükrözték. Akadt olyan olimpia is, ahol a rendezõk nem kívántak egymást püfölõ férfiakat látni, ezért nem rendeztek ökölvívóversenyt…
Aki letölti a 91 oldalas e-könyvet, az a minden sportág gyõzteseire és magyar résztvevõire kiterjedõ aktualizált adatbázison kívül a játékok legérdekesebb eseményeinek történetét is elolvashatja.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom elõzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés , Olümpiától a megvalósulásig) után a következõ nyári olimpia rövid szöveges ismertetõje összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedõbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érõ gyõzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melybõl megismerhetõk minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.
Megosztás
990 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Kossuth Kiadó