A magyar szélsõjobboldal története

Paksa Rudolf

Mit jelent az, hogy szélsõjobboldal? Kikkel szimpatizálnak és mit képviselnek az újhungaristák? Mit jelképez a 88-as szám? Miféle ideológia áll a szélsõjobboldali irányzatok hátterében? Mikor és miért válnak sikeressé a radikálisok?
Kötetünk ezeken a kérdéseken kívül arra is választ ad, hogy melyek voltak a magyar szélsõjobboldali mozgalmak megszületésének hazai elõzményei, külföldi szellemi elõképei és testvérmozgalmai. Mindemellett rávilágít a szélsõjobboldaliság kritériumaira az irányzat 1919-es születésétõl napjainkig, és feltárja a szélsõjobboldali szubkultúrák változatos, markáns ismertetõjegyeit. A Jobbik és a Magyar Gárda tevékenységéig ívelõ áttekintés azt is megmutatja, milyen sokszínû jelenség a magyarországi szélsõjobboldal, pontosabban az a radikális politikai mozgalmakat tömörítõ gyûjtõfogalom, amelyet ma így szokás nevezni.
A szerzõ, PAKSA RUDOLF 1981-ben született Ajkán, az ELTE-n doktorált történelembõl és 2009 októberétõl az MTA Történettudományi Intézetének a munkatársa. Érdeklõdési területe a modern kori magyar történelem, kutatásai súlypontja a 19–20. századi historiográfia, a régi Eötvös Collegium, valamint a Horthy-kori szélsõjobboldali irányzatok.
Megosztás
1990 Ft helyett
1592 Ft
kosárba
20%

Szerző további digitális könyvei

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.