A kürt – A kapitány - Vallomás

Gárdonyi Géza

A KÜRT
A cselekmény az elsõ világháború idején játszódik, de a háború csak háttérül szolgál az eseményekhez, a szereplõk gondolkodásmódját, cselekedeteit határozva meg. Palcsó Zsuzsi, a fõszereplõ tanítóné akar lenni, de beleszeret az egyszerû, mûveletlen toronyõrbe, Ipacs Attilába, s rövidesen hozzá is költözik. Késõbb szakít vele, s feleségül megy Ülleihez, a jómódú szabóhoz. A kényelmes élet nem pótolja a szerelmet, s mikor Attila egyik kezét elveszítve visszatér a háborúból, vállalva a nélkülözést, követi õt a toronyba. A kissé vázlatos, lélektanilag nem eléggé megindokolt mû hûen tükrözi Gárdonyi humanizmusát, háborúellenességét.
A regény élvezetes olvasmány a romantikus történeteket kedvelõk számára.


A KAPITÁNY
A háború elején gyakorta írták, hogy nem sülnek el az orosz srapnelek. Íme a történet az orosz srapnelrõl, amely kétszer is elsült.


VALLOMÁS
Besztercey Szilveszter önkéntes szakaszvezetõ hõsi érdemérmet kap. Az õt ismerõ szerzõ a híren igencsak meglepõdve keresi fel a hõs szakaszvezetõ festõt lakásán. Ott azonban csak a hõs feleségével tud szót váltani, és meghallgatni azt a humoros és megható részletektõl nem mentes történetet, hogyan is lett az asszonyka a félénk, vegetariánus, hallgatag festõ felesége.
Megosztás
890 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Kossuth Kiadó