A fekete vér

Jókai Mór

A cselekmény a Bach-korszakban játszódik. Lenke Lõrinc tábornok fiát, Simont egy vele egykorú cigány csecsemõvel elcserélik. A tábornok fiából világhírû cigányprímás lesz, míg az ál-Simon báró mihaszna, gyáva tisztviselõként él. Bátyját koholt vádakkal lecsukatja, anyját semmibe veszi. A városba érkezõ igazi fiú hangversenyt rendez, ám az ál-Simon, aki nem képes elviselni mások sikerét, be akarja tiltani a koncertet. Miután bátyja ebben megakadályozza, majd párbajra hívja ki, Simon õrültet színlel.

 „Lenke Lõrinc báró tábornok magyar indigena volt, ki a honosságot valóságos érdemeiért nyerte, derék katona volt, magyarul is beszélt, fiatal korában deli legény lehetett, de még negyvenöt éves korában is hódító alak volt.

Férfias, kitûnõ tulajdonságai nyerték meg számára a vidék legszebb asszonyának szívét, akit nõül is vett. Özvegyasszony volt, elõbb gróf Bárdy Ferencné, akitõl egy fiúgyermeke maradt: Zoltán. Elsõ férje után nagy jövedelmû birtoka maradt, melyet mint gyermekének gyámja kezelt. A tábornok ellenben a tiszti jövedelmén kívül semmivel sem bírt…”
Megosztás
380 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Fapadoskonyv.hu Kiadó