A cigánybáró - Aki a szívét a homlokán hordja

Jókai Mór

„Könnyû volt arra rátalálni, az utolsó ház a falu végén, az egyetlen ház, amelyiknek a kéménye füstöl: az a Cafrinka háza.

De mi keresete van egy cigányasszonynak egy olyan falu végén, amelyet ott hagyott az egész lakosság? Hja, a Cafrinka nevezetes egy személy volt. Fõkapitányi rangot viselt.

Tudniillik boszorkányok fõkapitánya volt. A boszorkánypörökben mind õt emlegetik a kínpadra vont alsóbbrendû maleficák, mint nagymesterüket. Hogy õt magát mégis soha semmi baj nem érte: el nem fogták, vízbe nem fojtották, ismét csak annak a bizonysága, hogy »nem hagyja el az ördög a magáét!«.

Régi düledezõ ház volt az ott: a fala zöld a nyiroktól, a teteje a mohától, kerítése nincsen, hanem ahelyett van körülötte embermagas csalán, az ,alacsony ajtón lefelé kell bele lépni, mikor az ember be akar rajta bukni.”

A Cigánybáró – részlet

„A hajdani karthágóiak s a római Caesarok egykori kedvenc paradicsoma most is tele van még a régi nagyságot hirdetõ paloták romjaival: a ,chemsui márványbányákból került meseszép antik sárga, rózsaszín, zöld és erezett oszlopok még tartogatják a bazilikák, amfiteátrumok árkádjait s hirdetik Nerva Traján örök dicsõségét, de Alof-beth-gomál mollah nem választá ez üres palotákat lakhelyéül, hanem bevetette magát a Szuk-eltnin-i sziklasírboltok egyik üregébe, s ott megosztotta a ,Flamen Martialissal a fekhelyét: a szarkofág fenekén alszik a Flamen, a ,tetején a mollah.” ,

Aki a szívét a homlokán hordja – részlet

Megosztás
380 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

Fapadoskonyv.hu Kiadó