A három márványfej

Jókai Mór

A cselekmény a dalmát tengerparton, Raguzában és környékén játszódik. Boboli János - Raguza elsõ polgárának fia - megszökteti esküvõjérõl egy gazdag fejedelem lányát. Ezért a lányt kolostorba zárják, õ pedig szerzetes lesz. A környezõ hegyekben élõ warángok fejedelmének fiával és cinkosaival fölégetteti a lány võlegényének várát, megöleti a férfiakat. A nõket, gyermekeket és a rabszolgákat a várból kivezetõ tekervényes alagúton keresztül kimenekíti.

 ,„Egyszer valamikor, talán még Róma alapítása elõtt, egy trák vadász az illíriai erdõk között szarvast ejtett el, s mindjárt lakomát csapott belõle, nagy tüzet rakott, s fanyárson szarvascombot sütött. Mikor már csupa parázs volt a máglya, beledugta a dárdája vasát. Szokás volt ez a vadászoknál, ha a forrás mellett rakott tûznél sütkéreztek. Az izzóvá tett vasat azután belemártották a jéghideg forrásvízbe, s attól az egyszerre acéllá edzõdött, s szép ragyogó kék, lilakék zománcot kapott.

Mikor a trák Nimród kihúzta a forrásmedencébõl a kelevézét, amidõn az már megszûnt süstörögni, bámulva látta, hogy a kopjavas vége még mindig lángol, mintha izzó volna. Hozzányúlt: hideg volt. Hideg láng! A kopjavas hegye meg volt aranyozva, az elégett máglya éppen egy aranygazdag kõzetre volt rakva. Így fedezték fel az illír aranyat…”

Megosztás
380 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

AJÁNLATAINK

Fapadoskonyv.hu Kiadó