Az elveszett világ

Michael Crichton

Richard Levine, a zseniális, dúsgazdag és közutálatnak örvendõ paleontológus az Elveszett Világ elméletének megszállottja. Az elmélet szerint a Föld eldugott, félreesõ zugaiban fennmaradhattak egyes dinoszauruszfajok. Egész életét az Elveszett Világ felkutatásának szenteli, és egy nagy expedícióra készül, amelynek különleges jármûvei és felszerelése már csak a tesztelésre vár. Elõtte azonban egy rejtélyes állatmaradvány megvizsgálására Costa Ricába utazik, majd néhány nap múlva nyoma vész. A tervezett expedíció tagjai a keresésére indulnak, és nyomukban egy mindenre elszánt, gátlástalan kalandorral eljutnak arra a helyre, ahol a tudósok talán választ kaphatnak a tömeges kihalás nagy kérdéseire, s ahol a földi élet történetének legveszedelmesebb ragadozói várják õket: az Elveszett Világba.

Az elveszett világ címû regény fordulatossága, igényessége és intelligenciája semmiben sem marad el a Jurassic parkétól – nem véletlen, hogy Steven Spielberg ebbõl is elkészítette a maga látványos produkcióját.

Az Androméda-törzs, A gömb, Zaklatás, Jurassic Park… kivételes alkotások egy kivételes amerikai mûvész és tudós: MICHAEL CRICHTON író, forgatókönyvíró és filmrendezõ munkái közül.

Michael Crichton (1942–2008) a kilencvenes évek egyik legnépszerûbb írója volt világszerte. Regényei az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekbõl a kasszasikereket a legnagyobb sztárok fõszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az USÁ-ban a mozis (Zaklatás) és a televíziós (Vészhelyzet 1. epizód) nézettségi és a könyveladási (Zaklatás) listákat.

Regényei többségében a legújabb és az olvasók számára legizgalmasabb tudományterületek (géntechnológia, mikroelektronika, kvantumfizika stb.) mûvelõi a fõszereplõk, akik az adott tudományág (akkor még) ismeretlen határvidékeit kutatva kerülnek elképesztõ, a képzeletet megindító kalandokba. Írásai közös jellemzõje a tudományos ismeretek hiteles, tömör és közérthetõ beleszövése a cselekménybe: ezek bemutatása nem megakasztja a történetet, hanem elõreviszi és újabb izgalmakat sejtet. Több mûfajban is maradandót alkotott: techno-thriller (pl. Gyilkos nap), történelmi kalandregény (pl. Ködsárkányok), sci-fi (pl. Az Androméda-törzs), történelmi krimi (A nagy vonatrablás), techno-kaland (pl. Idõvonal).

Michael Crichton nemcsak íróként és filmrendezõként (pl. Kóma), hanem ismeretterjesztõ tudósként is elismert személyiség volt, a tudományos kutatás, a tudomány iránt érzett felelõsség és a humanizmus szószólója.

Megosztás
1590 Ft
kosárba

Szerző további digitális könyvei

bővebben »

Legújabb ajánlatok

Kossuth Kiadó