50 könyv, amit minden baloldalinak ismernie kell

Böcskei Balázs, Sebők Miklós

A kötet ötven magyar szerzõ írását adja közre: ötven, a baloldal számára fontos könyvrõl írt ötven önmagát – különbözõ módon, de – baloldalinak tartó értelmiségi. Szerzõink lefedik a magyar baloldali gondolkodás három generációját, vidékieket, fõvárosiakat, külföldön élõ és határon túli magyarokat – a magyar közéletben évtizedek óta aktív szerzõket és egyetemistákat egyaránt. Ötven általuk választott és számukra fontos könyvrõl írtak, melyekrõl úgy gondolták, hogy ismernie kell õket minden baloldalinak.

Az eredmény hûen tükrözi a magyar baloldali gondolkodás sokszínûségét. A feldolgozott témák a kapitalizmus meghaladhatóságától a baloldal választási kudarcainak okain át a hétköznapi elnyomás elleni küzdelem lehetséges módjáig terjednek. A baloldal szinte minden ideológiai árnyalata képviselteti magát a centrista-pragmatista „új demokratáktól” és szociálliberálisoktól a zöld és feminista szerzõkön át a radikális baloldaliakig.
Társadalomtudományos esszék és közgazdasági bestsellerek ugyanúgy recenziót kaptak a kötetben, mint szépirodalmi mûvek.

A kötet érdekes lehet mindenki számára, aki – szerzõinkhez hasonlóan – valamilyen módon baloldalinak tartja magát. Számukra megmutatja, hogy minden ellenkezõ jel ellenére létezik baloldali kultúra, léteznek a napi politikai érdekeken túlmutató értékek, és léteznek a ma problémáira adott baloldali válaszok is. De gondolatébresztõ lehet mindenki számára, aki ideológiai hátterétõl függetlenül szurkol annak, hogy legyen ismét egy szellemi ellensúlya annak a társadalomromboló ideológiának, mely napjaink Magyarországán uralkodik. A kötet egy ilyen élõ baloldali kultúra felé tesz ötven kis lépést.
Megosztás
1790 Ft
kosárba

Legújabb ajánlatok

Kossuth Kiadó